startup-3267505_1280

Saturnov povratak

Gledano iz ugla tradicionalne astrologije, Saturn je malefik, planeta koja donosi lošu sreću. Njegovi tranziti su periodi koji nameću ograničenja, donose borbu i gubitke.

Ipak, da li je to zaista tako? Moramo li proći kroz usamljenost, tugu i bol, ili postoje li neki drugi načini na koji možemo živeti njegov uticaj?

Saturnov ciklus (put oko Sunca) traje 28 godina.

Što znači da  se na svakih dvadeset i osam godina završava jedan ciklus i otpočinje drugi. Vrhunac tog ciklusa predstavlja dolazak Saturna na natalnu poziciju, što nazivamo Saturnovim  povratkom. To je jedan od najintenzivnijih životnih perioda, ispit zrelosti.

Mora li biti teško?

Iskustva tokom Saturnovog povratka mogu i ne moraju biti bolna, obično su nelagodna jer se suočavamo sa sopstvenim ograničenjima i posledicama naših odluka i postupaka. Stvar je u tome da Saturn ne daje lake puteve i prečice za željene rezultate. Tokom njegovog povratka sve naše zamisli, dela i odnosi su na testu. Objektivno se procenjuju na osnovu rezultata koji su iz njih proistekli. Za jedne ovaj period može biti izuzetno težak, a za druge može biti samo izazovan. Kakav će to period biti, zavisi od ličnog izbora i sposobnosti donosimo svesne odluke koje su u poštovanju nas samih i sveta oko nas.

Koje lekcije treba da naučimo?

Najpre, Saturn nas uči o odgovornosti. Nekada to možemo iskusiti kao nedaće. Možemo se iznenada suočiti  neuspesima, neželjenim događajima ili završecima. Može nam se činiti da nam se čitav svet raspada. Ukoliko je to slučaj, važno je da shvatimo da je Saturn samo podigao veo iluzija. Primorava nas da se suočimo sa sopstvenom stvarnošću, lošim izborima I ograničavajućim uverenjima.

Sve što je zasnovano na manipulaciji, prevarama i samovolji (bez obzira da li se radi o poslu ili ličnim odnosima) treba da ode I napravi mesta za nova iskustva.

Zatim nas uči prihvatanju. Sposobnosti da prihvatimo stvari onakve kakve jesu  i da otpustimo sve što više ne služi našem rastu.

U toku povratka, Saturn nam postavlja određena pitanja. Kako smo koristili dato vreme? Da li je ono što smo izgradili stabilno? Da li smo bili nedosledni ili radili stvari na nepouzdan način? Da li smo čuvali svoj integritet ili smo suviše pravili kompromise? Da li su naši odnosi bili iskreni? Da li možemo da se nosimo sa posledicama svojih postupaka ili želimo da ih izbegnemo? Da li prepoznajemo delove svog života koji nisu u balansu?

Koji god da je odgovor, Saturn će nam ga jasno pokazati  kroz okolnosti i događaje. U onim oblastima koje zahtevaju dalji rad na sebi, suočićemo se sa izazovima. A u onim oblastima u kojima smo postupali savesno i odgovorno, bićemo nagrađeni. Najveći izazov je u tome da prepoznamo svoje greške i da se odupremo potrebi da krivimo druge za svoje propuste.

Pred nama su dva izbora: ili ćemo prihvatiti okolnosti I promeniti svoje ponašanje ili  ćemo ući u začarani krug nezadovoljstva i okrivljavanja. Od velike  važnosti je da u period Saturnovog povratka donosimo svesne odluke, jer na taj način dajemo smer narednom ciklusu od 28 godina.  

Glavna svrha Saturnovog povratka je jačanje identiteta. 

Izlažući nas ogromnom pritisku, primorava nas da otkrijemo svoju pravu prirodu – lepu, snažnu i dragocenu. Sa svakim izazovom čistimo svoje biće i otkrivamo svoje svetlo kojim sijamo poput  dijamanta.

Saturnovi ciklusi su važni jer nas pokreću da preuzmemo odgovornost, da se pomirimo sa sobom, da prihvatimo svoj život i da se otvorimo za nova iskustva. Menjaju našu sliku i doživljaj sveta.

Zato, ako vam uskoro dolazi Saturn na natalnu poziciju ili je on već tu, razmisilite… kako ćete iskoristiti ovaj period? Kojim smerom ćete krenuti?