child-4073641_1280

Kombinacija Marsa i Plutona ne spada u lake astrološke kombinacije.

Spada u zahtevne i može biti vrlo izazovna kako za roditelja, tako i za dete.

Zbog čega je to tako?

Mars predstavlja instiktivni deo naše prirode, zadužen za to da nam obezbedi opstanak na ovoj planeti.

Pokreće nas na akciju, pomaže nam da se zauzmemo za sebe, podstiče nas da se takmičimo i da se izborimo za ono što želimo. Raspiruje našu strast, daje nam mogućnost da izrazimo svoju volju, da namere pretočimo u konkretne korake.

Pluton sa druge strane nosi snažan intenzitet i predstavlja potisnute sadržaje naše psihe. Delove nas samih sa kojima se radije ne bismo susreli, a koje je neophodno osvestiti i prihvatiti kako bismo svoj život učinili lepšim i lakšim, kako bismo se razvijali.

Zato, kada se ove planete spoje u natalnoj karti, aktuelne teme postaju: borba za moć, borba za opstanak i preživljavanje, potisnuta seksualnost, silovitost, potisnuti bes.

Iz perspektive roditelja,  može nam se činiti da dete preterano reaguje u običnim situacijama, da “od buve pravi medveda”, da je nevaspitano i tera inat, da ga je potrebno “naučiti pameti” (fizički kazniti, ignorisati). 

Međutim, kada dete ima kontakt ovih planeta, za njega je običan sukob (oko slatkiša, igračke, toga šta će obući, šta će raditi…) borba za opstanak.

Ako dolazi do sukoba volje, dete to doživljava kao lični napad, kao direktno ugrožavanje njega samog i zato pruža otpor svom silom.

Čak i u igri, takmičenje može shvatati suviše ozbiljno i biti spremno da pobedi po svaku cenu. Ne birajući sredstva koja vode do pobede i ne vodeći računa o drugima.


Silovito nametanje svoje volje po svaku cenu, zbog straha da je opstanak direktno ugrožen, je češće u slučaju kvadrata i opozicije.

A preterana saradnja, povlačenje, nemogućnost da se dete zauzme za sebe, jer se plaši svoje instiktivne prirode je češće u slučaju konjunkcije… jer Pluton teži da potisne snažne instikte.

 Važno je imati u vidu da i kada su prirodni impulsi potisnuti, oni su prisutni.  Samo je pitanje vremena kada će silovito izbiti na površinu (to možemo videte kroz tranzite).


Zato je potrebno naći način da se ova planetarna kombinacija uravnoteži.

Kretanje je to koje stabilizuje Marsa, a snažan intenzitet Plutona.

Da bi se ova ogromna količina nesvesne energije usmerila i pomogla detetu da pronađe svoju ravnotežu,  važna je fizička aktivnost.

Preporučljivo je da već od ranog uzrasta usmerimo dete na sport u kom će moći da izrazi svoju silovitu prirodu… ne zarad takmičenja, već zarad njegove unutrašnje ravnoteže.

Jer tako mu pomažemo da na zdrav način dođe u kontakt sa svojim potisnutim delovima, a samim tim ima i manju potrebu da ulazi u preintenzivne životne situacije.

Sport kojim se bavi ne mora biti agresivan, to može biti i ples. Stvar je u tome da treninzi budu intenzivni, da zahtevaju veliku izdržljivost kako bi dete kroz aktivnost upotrebilo veliki naboj energije koji često biva potisnut.


Ne zaboravimo da deca uče kroz naše ponašanje.  

Naše reakcije mogu produbiti postojeću problematiku ili pomoći da se lakše nose sa ljutnjom, nametanjem volje i moći, seksualnošću. 

Što smo spremniji da osvetlimo svoje obrasce to će i njima biti lakše da se nose sa sopstvenim impulsima.